Blog Layout

2021 metais minime profesoriaus Algimanto Marcinkevičaus 100-etį.

Lietuvos Gydytojų Sąjunga
2021 metais minime profesoriaus Algimanto Marcinkevičaus 100-etį.

Knyga “Širdies operacijos. Įgimtos širdies ydos. Žvilgsnis į istoriją“ - tai mokinio ir bendražygio, kolegos dovana mokytojui.

Šį darbą autorius skiria savo ir visų jo kartos chirurgų mokytojui ir globėjui profesoriui Algimantui Marcinkevičiui.

Lietuvos medikų bendruomenė sulaukė naujos profesoriaus Vytauto Sirvydžio parengtos knygos „Širdies operacijos. Įgimtos širdies ydos.
Žvilgsnis į istoriją“.
Lietuvos medicinos biblioteka nuoširdžiai dėkoja autoriui už dovanotus egzempliorius knygos, kurią norisi vartyti net ir tiems, kurie nėra studijavę medicinos. Ši knyga – tai Lietuvos širdies ir kraujagyslių chirurgijos istorija, kuri primena sunkų, bet garbingą lietuviškosios medicinos mokslo ir atradimų vystymosi kelią. Paminėti visi dirbę ir dirbantys kolegos, visos naujai išvystytos medicinos sritys:
anesteziologija – reanimatologija ir jos kūrėjai, vaikų kardiologija, imunologija ir kitos, su širdies chirurgija ir transplantacija susijusios disciplinos.

Eilutės iš knygos įvado:

Lietuviškas širdies chirurgijos vadovėlis iki šiol neišleistas. Todėl tikiuosi, kad ši knyga gali būti naudinga medicinos studentams, gydytojams rezidentams ir jauniems chirurgams, taip pat kardiologams ir kitiems gydytojams, norintiems suprasti širdies chirurgijos principus.

Atiduodamas pagarbą labai greitam širdies chirurgijos progresui, visgi esu įsitikinęs, kad šiandien jau yra susiformavę pamatiniai širdies operavimo principai, didelė dalis klasikinių širdies operacijų nuolat atliekamos kasdienėje praktikoje ir, tikėtina, dar ilgai išliks tokios, kokios yra. Tikiu, kad žinoti šiuos principus pravartu visiems besimokantiesiems.

Tekstą rašiau siekdamas įamžinti daktarės Onos Barysaitės darbus.<…> Per ilgus darbo metus pavyko nupiešti beveik visų klinikoje atliktų operacijų schemas. Knygoje pateikta apie 200 iliustracijų.

Eilutės iš epilogo:

Šioje knygoje aprašytos visos Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos klinikoje darytos ir daromos įgimtų širdies ydų ištaisymo operacijos, taip pat nueitas ilgas ir sudėtngas šių operacijų diegimo į klinikinę praktiką kelias. Kartu pažvelgta į sudėtingą įgimtų širdies ydų chirurginio gydymo kūrimo ir tobulinimo istoriją pasaulyje ir Lietuvoje.

Įgimtų širdies ydų chirurgija – viena iš sudėtingiausių medicinos specialybių. Labai didelė šių ydų įvairovė. Daugelio ydų ištaisymui reikia labai sudėtingų operacijų, o visam šių ligonių gydymui – daugybės specialistų.

Knygos autoriai

Vytautas Jonas Sirvydis, Vilniaus universiteto profesorius emeritas –
1959 m. baigė Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Dvejus metus dirbo chirurgu Vilniaus miesto I ligoninėje. O paskui – visą laiką Vilniaus universiteto Bendrosios chirurgijos klinikoje, kuri ilgainiui virto Širdies ir kraujagyslių chirurgijos klinika, kol galiausiai tapo Širdies chirurgijos klinika. Iš pradžių buvo širdies ir kraujagyslių chirurgas, vėliau širdies chirurgas. Ėjo šias pareigas: 1968–1983 m.
Širdies chirurgijos skyriaus vedėjo, 1983–1990 m. Įgimtų širdies ydų chirurgijos skyriaus vedėjo, 1990–2008 m. VU Širdies chirurgijos klinikos vadovo.

Ona Barisaitė (1934 – 2011) 1958 m. baigė Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir pradėjo dirbti chirurge VU Hospitalinės chirurgijos klinikoje, o nuo 1985 iki 2010 m. dirbo širdies chirurge VU Širdies chirurgijos klinikoje. Savo pasišventimą chirurgijai ir ligoniams gražiai derino su dailininkės talentu ir nupiešė beveik visų Vilniuje darytų širdies operacijų schemas.

Linkime visiems malonių mokslo įsisavinimo ir pažinimo akimirkų.
Knygą artimiausiu metu bus galima pasiimti iš bibliotekos fondų.

Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 04 bal., 2024
Ataskaitiniame Lietuvos mokslų akademijos (LMA) narių visuotiniame susirinkime buvo įteiktos Vilniaus miesto mokslo premijos, taip pat LMA vardinės premijos, tarp jų – Vlado Lašo (medicinos), pristatyti laureatai, kuriems LMA prezidentas Jūras Banys įteikė diplomus, paskelbti jaunųjų mokslininkų ir doktorantų mokslinių darbų konkurso nugalėtojai, kuriems diplomus ir pagyrimo raštus įteikė LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius ir prezidentas J. Banys. Apdovanoti ir aukštųjų mokyklų studentų mokslinių darbų konkurso nugalėtojai.
Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 04 bal., 2024
Siekdamos parengti naują šakos kolektyvinę sutartį, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir devynios medikams atstovaujančios profesinių sąjungų organizacijos kovo mėnesį pradėjo derybas.
Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 20 kov., 2024
lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui. Ministerija atnaujino stebėjimo tvarką, nuo šiol siuntimo ilgalaikiam stebėjimui nebereikės kreiptis į šeimos gydytoją – gydytojui specialistui nustačius ilgalaikio stebėjimo poreikį, pacientas iš karto bus registruojamas ilgalaikiam stebėjimui toje pačioje įstaigoje arba gaus siuntimą, jeigu ilgalaikiam stebėjimui pasirinks kitą gydymo įstaigą.
Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 07 kov., 2024
Kiekvienais metais Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse tradiciškai teikiamos Vyriausybės įsteigtos Lietuvos mokslo premijos.
Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 26 vas., 2024
,,Noriu iškart ištarti nuoširdų „ačiū“ visiems ir kiekvienam, kas rūpinatės bendrais Lietuvos reikalais ir daugelio iššūkių akivaizdoje kuriate mums taip reikalingą vienybę. Tegul Jūsų visų darbai tampa įkvepiančiu pavyzdžiu ir visuomet liudija šviesos pergalę prieš tamsą.
Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 31 saus., 2024
DĖL PIRMINĖS VAIKŲ SVEIKATOS PRIEŽIŪROS PASLAUGŲ TEIKIMO VILNIAUS MIESTE
Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 29 saus., 2024
Prašome Lietuvos Sveikatos Mokslų Universiteto ir Vilniaus Universiteto organizuoti įvadinį estetinės (nechirurginės) medicinos kursą įvairių specialybių gydytojams, kai jis bus įteisintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. rugsėjo 29 d. įsakyme Nr. V-680 „Dėl teisės verstis siaura medicinos praktika įgijimo“.
Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 22 saus., 2024
Darbą pradėjo naujos sudėties Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija
Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 05 saus., 2024
Atkreipiame Jūsų dėmesį į 2023 m. spalio 16 d. priimtus LNSS šakos kolektyvinės sutarties pakeitimus:
Autorius Lietuvos Gydytojų Sąjunga 21 gruod., 2023
****************************************************************************
Daugiau įrašų
Share by: